Kuchnia w bloku – podpowiadamy o czym pamiętać urządzając małą kuchnię

Mała kuchnia to kłopot i wyzwanie dla wielu osób mieszkających w blokach. Nie jest łatwo na często bardzo małej powierzchni zmieścić wszystkie niezbędne narzędzia i akcesoria oraz zastawę stołową dla całej rodziny. Poza tym nadal potrzebne jest miejsce gdzie w miarę wygodnie będziemy mogli zająć się przyrządzaniem posiłków. Całe szczęście technologia poszła do przodu i producenci urządzeń AGD i projektanci mebli wprowadzają coraz więcej udogodnień dla osób borykających się z ciasną kuchnią. Poniżej zamieścimy kilka podpowiedzi, które pomogą nam uczynić ją bardziej funkcjonalną.

1. Moc wzorów i kolorów

Mała kuchnia powinna być przede wszystkim jasna. Postawmy na delikatne blade odcienie, biel, jasne drewno. To powiększy optycznie przestrzeń, sprawi, że będzie radosna i przytulna. Ciemniejsze kolory i bardziej nasycone, jaskrawsze barwy dodawajmy w umiarem. „Powiększająco” działają też pionowe pasy na ścianie. Kwadratowe płytki na podłodze ułóż w karo, zaś te podłużne prostopadle do wejścia.

2. Oszczędność miejsca

Projektując małą kuchnię trzeba mieć na względzie swoje realne potrzeby. Zadajmy sobie pytanie z czego najczęściej korzystam, co jest dla nas priorytetem, a bez czego spokojnie możemy się obyć. Jeśli nie gotujemy zbyt często może wystarczą nam kuchenka z dwoma palnikami. Czteroosobowa lub większa rodzina na pewno będzie potrzebowała większej lodówki. Jeśli mieszkamy sami albo we dwoje być może nasze potrzeby zaspokoi mniejszy model. Obecnie są dostępne wielofunkcyjne sprzęty AGD. Zaopatrzyć się można na przykład w piekarnik pełniący jednocześnie funkcje kuchenki mikrofalowej. Pomyślmy także czy dwukomorowy zlew jest nam niezbędny i czy nie lepiej zastąpić go tym z jedną sporą komorą. Starajmy się także nie gromadzić niepotrzebnego, nieużywanego lub co gorsza zepsutego sprzętu czy akcesoriów kuchennych oraz nadmiaru naczyń. Zrezygnujmy z drzwi, przynajmniej tych tradycyjnych.

3. Dobre wykorzystanie przestrzeni

Meble w małej kuchni najlepiej zamawiać na wymiar. Pozwoli to dopasować je dobrze do konkretnego pomieszczenia i maksymalnie je wykorzystać. W kwestii szafek, Cargo, to rozwiązanie wprost zbawienne. Dzięki takiej zabudowie w pełni wykorzystany przestrzeń w każdym rozmiarze oraz wygodnie będziemy korzystać z szafek narożnych, które było zwykle mało komfortowe. Wiszące szafki będą wyglądały delikatniej jeśli nie będą sięgały do samego sufitu. Pozostałe miejsce w razie potrzeby zagospodarować można za pomocą koszy czy pojemników do przechowywania chwilowo mniej potrzebnych przedmiotów.

4. Miejsce do pracy

Wygospodarowanie odpowiedni dużego i wygodnego miejsca do przyrządzania posiłków to bardzo ważne zadanie. W malutkiej kuchni również to może być sporym wyzwaniem. Zwiększeniu płaskiej przestrzeni sprzyja zabudowa w literę L czy U. Jeśli nie uda nam się pójść w długość blatów spróbujmy pójść w szerokość. Starajmy się nie umieszczać na nich zbyt wielu przedmiotów. Pod szafkami wiszącymi można zamontować listwy i haczyki na których znajdą swoje miejsce np. kubki i przyprawy. W ostateczności można się pokusić o blat wysuwany ukryty w szufladzie. A co ze stołem? Często najlepiej z niego niestety zrezygnować. Dobrą jego formą może być taki o samym blacie przykręcany do ściany. Może go zastąpić fragment przyściennego blatu albo jeśli nasza kuchnia jest mimo małych rozmiarów bogata w wyspę albo półwysep przy nich stworzyć przestrzeń do spożywania posiłków.

https://www.sniezka.pl/poradniki/jak-dobrac-kolor/mala-i-waska-kuchnia-jak-urzadzic-i-wybrac-kolor-scian

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 15 =